Amning och förskolestart

Så här på world brestfeedingweek, sista skälvande timmarna. Firar vi med ett lite småargt inlägg om amning och förskolestart ❤️

Åh, handuppräckning, hur många föräldrar har nån gång hört hur viktigt det är att man slutar amma före förskolestarten? Jag stod och hängde tvätt och började fundera och jag blir så upprörd när jag tänker på det så jag bara måste skriva ner det innan jag kokar över! Hur många har nån gång hört att dom saknar mamma och dom fortfarande ammar när dom ska börja förskolan? Hur många har nån gång fått höra hur eftersträvansvärt det är med barn som inte gråter vid lämning? Att det på nåt vis skulle vara ett tecken på tryggt barn…

Barn saknar sina föräldrar när dom försvinner. Ja, alla barn saknar sin eller sina föräldrar och ev syskon när dom är borta, så är det. Att man tar bort amningen betyder inte att barnet inte saknar sin mamma när mamma försvinner. Det betyder bara att barnet inte får amma, att mamma inte får amma, den tid då man faktiskt är tillsammans. Det betyder att när barnet behöver närhet, trygghet och stilla vila i mammas trygga famn som allra allra mest, så puttas barnet undan. För nu har förskolepersonalen sagt si och så och då är det så vi måste göra. Det går alldeles utmärkt att vid etablerad amning vara ifrån varandra i många timmar, till och med många dygn, och sen fortsätta amma som vanligt när man återförenas.

Varför vill vi så gärna ha självständiga barn?? Som samtidigt ska förstå att inte springa rakt ut i havet på egen hand?? För dom ÄR inte självständiga. Barn DÖR om dom inte får närhet oh kärlek, lika säkert som dom dör av svält. Dom KAN inte klara sig utan oss varken känslomässigt eller praktiskt och när vi försöker putta ut dom innan dom är redo så slutet dom sina känslor inne och anpassar sig. Men får sen antaligen lägga många pengar på terapi som vuxna.

Amning är ju bara EN del av många i hur man är en nära förälder, hur man kan skapa trygg anknytning. Tex så får jag varje morgon stå i pyjamas och brottas med båda barnen för att hindra dom att följa med pappa till jobbet och trösta ledsen Elias och ibland även Selma. Gissa hur mkt han ammat dom… Men det är inte ok att förskolepedagoger talar om för mammor när dom ska sluta amma sina barn. Det är ett beslut som bara berör och bara ska tas av mamma och barn. Övriga puckon som lägger näsan i blöt där dom inte hör hemma kan man ju bara avfärda på ett lika puckat sätt. Jag ansöker om förskola åt Elias till han blir 3 år, om vi fortfarande ammar då så ser jag det som en fantastisk bonus!! Vilken gåva isåfall… Ni kan ju försöka gissa er till om en förskolepedagog säger till mig att jah måste sluta amma, eller nån annan heller för den delen. Det kommer inte landa i god jord kan jag lova. Selma ammade ju inte längre när hon började hos dagmamma men ville istället sitta i bärselen hem varje dag. Tanka närhet och gos hos mamma.

3 reaktioner till “Amning och förskolestart”

 1. MashaAllah att du njuter så mkt av ammningen.
  Hos mig är det inte så, min dotter ammar såå mkt att det börjar bli tröttsamt för mig- mycket på natten samt mycket på dagen, och hon ären månad yngre än din son. Hur gör du för att orka??? Tips tack!

 2. Älskar energin hos dig! Känner lite samma som kommentaren ovanför. Min son som är 2 mån äldre än Elias vill amma typ jämt. Han har 16 st tänder dessutom så det känns även om han inte bits. Jag ammar gärna vidare.. Men inte jämt och inte på natten (det slutade vi med för 1 1-2 månad sedan). Huuur gör du för att orka!?
  Har sj fått den kommentaren då Z börjar förskola nu nästa vecka… Och tack nu gav du mig lite mer på fötterna för att säga emot. Kram till er!

 3. Grymt bra inlägg! MaashaaAllaah !
  Mina barn slutade amma självmant vid ca 1 års ålder, vände bort huvudet båda två. Men jag håller med dig till 100 %
  Extremt bra skrivet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *