Apropå kvinnodagen…

Apropå kvinnodagen… vadå en dag per år?? I mitt hus är det kvinnodagen varje dag, för jag lever exakt som jag vill göra! Jag tycker att så länge man förutsätter att kvinnor som inte är karriär-kvinnor är offer så är vi fortfarande på medeltiden! Så länge folk förutsätter att en kvinna med slöja, eller niqab är ett offer för förtryck bara för att dom själva aldrig skulle välja det livet, så är samhället fett ojämställt! Visst, lika löner, samma förutsättningar, allt det är enormt viktigt… MEN så länge man framställer kvinnor som offer, och så länge kvinnor automatiskt är offer för att dom är kvinnor och lever annorlunda än dig så är samhället helt jävla snett!

Så länge kvinnor förväntas göra exakt det som män gjort i århundraden, så är det inte jämställt! Kvinnor ska ha samma möjligheter som män såklart, men kvinnor måste också få vara kvinnor! Vi är olika, vi är olika i fysiken, i hormonerna, bara kvinnor kan föda barn och amma, män är beroende av kvinnor och kvinnor är beroende av män… så länge alla måste vara likadana, så länge alla måste leva på ett speciellt sätt, då är det inte jämställt! Och så länge som man inte får vara den man är, då är det något som är fel!

Jag är kvinna, muslim, hemmafru och fett nöjd med livet! Skulle jag bli uttvingad i karriärjakt, med dollartecken i ögonen, och tvingad att gå i kortkort och att gå på krogen, då skulle jag känna mig förtryckt! Jag känner mig inte ens en smula förtryckt nu, för jag har gjort mina val och nu lever jag exakt så som jag vill göra… visst sticker det i ögonen? När en kvinna väljer en helt egen väg och inte lyssnar på vad samhället sätter upp för regler för henne! Jag skulle kunna följa alla andra, festa och leva 100% haram men det har jag inget intresse av alls! Fy fasen vilket liv… definitivt inte något jag skulle trivas med!

Så, nästa gång du kallar en kvinna offer eller förtryckt, fråga henne först om hon trivs med sitt liv! Kanske har hon gått igenom helvetet på jorden för att få leva exakt så som hon gör nu! Kanske är hon så nöjd och lycklig och tillfreds med sitt liv att den som förtrycker henne är DU som kallar henne förtryckt och därför förutsätter att den kvinnan har inget bakom pannbenet, ingen egen vilja och kan inte stå upp för sig själv…

Att kalla en kvinna offer är också att förutsätta att hon är okapabel att ta hand om sig själv!

IMG_8762Bilden fotade jag utanför en moske i Istanbul i somras ♥


0 reaktioner till “Apropå kvinnodagen…”

 1. Du verkar ha ett väldigt lugnt, skönt, avslappnat liv. Hemmakvällar med sin man och sina närmaste vänner är ju så mycket roligare än att gå ut på krogen!:) Det är många tjejer jag träffat som känner sig tvugna att ha kortkort och gå ut och dansa bland en massa random fulla killar-även om de är närgångna och tafsar-och sjunga med i sexistiska låttexter…för att ”Alla andra gör ju det..” Utan att sen reflektera mer över det. Och så säger folk att kvinnor med slöja eller ansiktsslöja är förtryckta utan att vara medvetna om det. Du är helt klart priviligerad och inte förtryckt iaf.

  kramar

 2. Salam aleykom wa rahmatullahi wa barakatoh!
  MashaAllah vad bra och fint skrivet! Är det okej om jag kopierar
  din text o lägger in den på min blogg? Länkar självklart 🙂
  Kram

 3. @Linda: Varför är kvinnan på bilden förtryckt? Om det är hennes eget val att klä sig så ute bland folk så kan väl det aldrig någonsin vara ett förtryck!
  Istället för att hela tiden klaga på muslimska kvinnor och tänka hur ”förtryckta” de är. Tänk istället på de västerländska kvinnorna som har en press på sig att vara snygga, sexiga, attraktiva. Som oskuld blir man sedd som tråkig, har man haft sex med många är man lösaktig. Hela tiden ska man anpassa sig efter hur samhället ser man saker och ting. Hur många osäkra tonårstjejer tror ni inte det finns som går ut på krogen och hänger med en kille hem och sedan får otrolig ångest av det? Hur många tjejer är det inte som lider av ätstörningar och liknande bara för att de också vill ses som snygga hos killarna? Nej, i era ögon är det inte förtryck att en kvinna ska exponeras som sexsymbol hela tiden.
  Men när en kvinna VÄLJER att inte vara det, då är hon förtryck. Förlåt mig, men jag förstår verkligen inte logiken i det.

 4. Linda, du borde nog läsa på lite mer och se lite mer innan du kan uttrycka dig om den saken. de märks att du inte är insatt i islam för två öre. Den största delen av de kvinnor/tjejer som bär slöja har faktiskt valt de själva och trivs de med det så är de huvudsaken. jag är själv svensk och muslim, gift med en kurd, använder dock inte slöja men alla mina svägerskor osv använder det, de har valt de själv och deras män har inte tvingat de till något. läs ¨på kornanen och se lite mer med dina egna ögon innan du uttrycker dig.

 5. Jag skulle bara vilja säga; bra skrivet!

  Till dom som kommenterat:
  Själklart finns det kvinnor i slöja som har valt det själva. Men själva debatten är väl om att kvinnor ska kunna vara sig själva? Att alla kvinnor ska kunna klä sig hur som vill och uttrycka sig fritt?
  Att även kvinnor i kort kort ska kunna ha på sig det utan att bli kallad offer?
  Alla är vi väl hjärtvättade.

 6. Jag vet exakt vad du pratar om, jag funderar själv på slöja, problemet är inte mig själv men jag känner mig förtryckt av samhället att INTE kunna ha slöja på mig. Till Linda: Det är bland annat sådana där dömande och nedvärderande ord som skapar förtryck, läs, prata, lär dig. var öppen, förstå innan du skriver sådana saker.

 7. Självfallet kan det vara så att vissa trivs under slöja, på samma sätt som vissa trivs i snygga kläder (var länge sedan jag såg någon med kort kjol dock.) MEN den person du har på bilden (tex) eller någon annan som blivit uppfödd i ett land där alla kvinnor skall bära slöja enligt hur det alltid varit, tror du verkligen den kvinnan har ett val? självklart har man ett val men i Sverige och i vissa fler länder är det okej, du får byta religon klä dig hur du vill, be värsta som händer är att någon viskar om en. Skulle gissa att det INTE är det värsta där….??

  Kom in på denna blogg genom att jag ska till turkiet isommar och tycker att det är rätt facinerande hur olika folk är. JAG skulle själv aldrig välja ”din” livstil eftersom det tycker jag verkar som gå tillbaka i tiden, och ifall något skulle hända står man kanske utan pengar själv.
  Religon, återigen personligen skulle jag inte välja den, men säkert beroende på brist av kunskap och intresse, kan även vara lite lathet från min sida!

  1. Elvira: Varför skulle hon inte ha det?? Det är haram med tvång inom islam och jag har aldrig sett minsta lilla antydan till tvång inom religionen under all tid jag levt med lokalbefolkningen i Turkiet. Självklart finns det ju vissa som tvingar ändå, några få svin finns det ju överallt, men det vore ju som att säga att alla kvinnor i Sverige är tvingade att tex sköta hela huset och barnen själv, bara för att några få är det.
   När du är i Turkiet, se kvinnorna i ögonen, många av dom ser så lyckliga ut att jag inte ser på maken i Sverige! ♥

 8. salam aleikom kära syster! jag tycker att du är en helt underbar kvinna. det du säger är helt rätt. Jag är helt svensk och komverterade till islam 2010 men hade tankarna på det i flera år innan. visst sticker det i folks ögon när man vill gå sin egen väg, ” för man lixom sticker ut ” men jag mår inte dåligt för att jag komverterat utan det är nog mest min familj och en del andra runt mig. det är synd att de inte ser det vackra i islam som vi ser. men in sha allah så kanske de oxå ser det en vacker dag. jag är glad att du hittade till islam och alhamdulillah att Allah visade mig vägen till islam oxå. jag är en gladare människa nu än förr. de människor jag har runt mig nu är så fina och kärleksfulla alhamdulilla och det går inte att beskriva hur glad jag är för det. må gud belöna dig syster med Jannah.

 9. Jag kom in här när jag sökte på islam på google och kvinnoroller, jättebra skrivet. Har letat efter något sånt här, för jag tycker som du. Jag är tillsammans med en muslim, min pappa är jätterädd för att jag ska bli muslim för att han är det. Men jag har sagt att jag blir det bara om jag själv vill, annars är man ingen riktig muslim. Och han tar upp det här som att kvinnor är förtryckta för dem bär slöja och dem ska göra allt i hemmet. Men jag har sett att muslimska kvinnor ofta har bättre självförtroende än svenska tjejer, eller har jag fel? Har bara läst lite om islam och börjat smått med koranen för att utforska, men det är en fin religion. Min dröm är att leva som hemmafru en dag som du gör oavsett om det är som muslim eller inte 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *