Dagens mama & mini

Idag gjorde jag och lillan premiär i moskén här i stan, var många år sen jag var där och Selma har därför av förklarliga skäl aldrig varit i moskén här. Vi cyklade iväg på fredagsbön och masaAllah den var väldigt välbesökt! Selma tyckte det var superspännande men precis tillräckligt läskigt för att hålla sig nära mamma (nästan) hela tiden hihi. Alhamdulillah alltså, var superhärligt att äntligen komma iväg till fredagsbönen som jag planerat så många gånger men alltid har nåt kommit emellan. Vi hade gjort oss lite extra fina dagen till ära, mest Selma iofs jag har ju alltid samma lika nästan haha. Älskar, älskar, älskar att be med systrar! Även om det satt ganska mycket stress i mig samtidigt för jag var rädd att Selma skulle dra iväg… det gjorde hon inte alhamdulillah men nästan. Hon kommer ju lära sig när hon blir äldre och jag kommer ju också lära mig med lite träning på sånt här att inte vara så stressad.

me&mini130712

Selma var nykammad tom haha, det var inte igår! Men när vi var där märkte jag att nästan alla andra små flickor hade sjal på sig, åh det hade ju vart förträffligt om Selma också hade haft det, så himla sött ju. Men det kanske blir nästa gång insaAllah. Hur gör ni andra småbarnsmammor när ni går till moskén med småbarn? Koppel kändes lite lockande haha men det kan vi väl ändå få slippa…

0 reaktioner till “Dagens mama & mini”

 1. Aa asså koppel hade vart det som funkar! Har vart med Anas 1 gång på fredagsbönen och never again I tell you med en 1-åring, haha. Speciellt i sthlm där det är så smockat och alla mammor med barn sitter utanför själva musallan så det är nära till trappen och smita iväg. Barnsele is the way to go!

  Men det är bra generellt att ta med henne ibland dit, kanske du vill be dhuhur där nån dag då är det ju lugnare och hon kan springa runt och så. Profeten, aleyhi salâm, bar ju Omama i bönen, vilket innebar att 1. Barnen var med i mosken, 2. De var överallt, inte bara längst bak med kvinnorna. 3. Skapelsens bästa människa, man och Allâhs sändebud BAR på en flicka i BÖNEN så att ta med barnen till mosken är inget främmande eller nåt man ska vara rädd för.
  Jag vill att mina barn ska vänja sig vid miljön och lära sig att där ber man och dyrkar Allâh, inte leker och flamsar, vilket de kmr lära sig i sinom tid om de får vänja sig. ♡ ♡ ♡

 2. Hej, jag har också konverterat fast inte till islam dock. Detta har gjort mig eftertänksam mot min son och hans religion. Jag valde att inte döpa in honom i min religion eftersom jag anser att det vore fel, då jag själv tvingades in i fel religion vill inte jag göra det mot honom, hans religion, hans val tänker jag lite. Har du aldrig några såna tankar? Jag menar inget dumt, men har du någonsin tänkt i dessa banor eller är det mer eller mindre en självklarhet att din dotter ska ha din/er religion? Jag har inte läst din blogg så länge men fastnade direkt och jag gillar den verkligen.

 3. M: Jag håller med dig; en människas sanna tro kommer inifrån/ från den personliga relationen mellan henne och skaparen och inte från uppfostran. Men organiserad religion är ju, till skillnad från tro, inte enbart personlig, utan också en gemenskap. Familj, släkt, vänner församling, kultur.. Att identifiera sig med en religion är ju att identifiera sig med en viss grupp och inte bara att identifiera sig som troende. Religiösa människor av alla religioner ser det såklart positivt att deras barn föds in i och växer upp i gemenskap runt deras egen tro. (Alla anser ju sin egen tro vara den sanna.) Sedan hoppas väl alla troende att deras barn kommer att utveckla en personlig övertygelse och tro som är densamma som deras egen såklart. Inom Islam anses religionen ärvas av fadern -det är därför det anses vara en synd för muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimska män (för barnens uppfostrans skull). Detta med religiöst arv på farssidan fungerar såklart inte om en muslimsk man gifter sig med en kvinna som är väldigt dedikerad till en annan religion. Då kommer hon ju såklart också uppfostra barnen in i sin religion och in i sin religiösa gemenskap också. (Vilket kanske är väldigt bra, för då får barnen välja själva mellan åtminstone två alternativ.) Detta har jag hört att det lett till väldiga problem i äktenskap mellan dedikerade muslimska män och dedikerade judinnor (ja de existerar), då religionen ju tvärtom anses ärvas av modern inom judendomen. Denna regel instiftades vid en tid då kvinnorna ägnade mkt större tid åt att uppfostra barnen än männen, så judarna insåg att om deras då lilla religion skulle överleva var det smart att lägga religionsarvet på moderssidan!

  Detta med religionsarv och religiösa förväntningar på barn från föräldrar är ett ämne som absolut borde diskuteras. Jag har mött människor från mindre religioner där varken männen eller kvinnorna tillåts gifta sig med någon utanför religionen -just för att bevara den. Det finns till och med många religioner som slutat tillåta konvertiter pga att många enbart låtsas konvertera och har som syfte att infiltrera. Så en del religiösa grupper har blivit väldigt stängda.

  Naturligtvis är det bättre ju mer frihet barnen i religiösa familjer själva får. Men man bör också vara medveten om att många ateister uppfostrar sina barn till att inte ha någon tro och till att inte umgås med religiösa människor, av rädsla för religion. Vilket är lika instängt och lika lite frihet för barnen.

 4. Ma sha allah ni är så vackra!! May allah protect U and ur family from the evil eye and may you all live a long healthy and happy life Ameen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *