Hejdå lägenhetsliv!

Nu är nycklarna till lägenheten återlämnade, blandade känslor hos familjemedlemmarna under sista kvällen i lägenheten. Då vi putsade av alla lister, dörrar, dörrkarmar… Jag själv är enbart lättad! Jag var SÅ redo att flytta ut, jag var SÅ trött på detta eviga dutt-flyttande, så som det blir när den ena vuxna har 3 barn med sig vad hon än gör och den andra vuxna samtidigt jobbar 150%… det tar en evighet av att köra en möbel om dagen, 4 lådor en annan dag. Vi tog ju stora flyttlasset en helg i slutet av december men sen har det vart kvar i förrådet, balkongen och massa smådutt. Så drygt! Men, nu är det klart! Nu är allt överflyttat och vi kan vara hemma, vila i att slippa fara och flänga mellan hus och lägenhet. Och bara få allt i ordning i huset i lugn och ro.

8 år bodde i vi lägenheten. Jag var halvvägs genom graviditeten med Selma, och vi var så glada över att få flytta till en så stor och rymlig 3a med öppen planlösning. Och länge trivdes vi där, jättebra! Men det blev för trångt, min längtan efter att vara på markplan för stark och så fick vi dessutom vägglöss från en grannlägenhet samtidigt som Eva föddes ungefär. Vidrigt! I ett halvår fick vi sanerat om och om igen, vi har haft värmetält stående i sovrummet 4-5 gånger nånting? En hund som känner lukten av alla levande löss och ägg, en sk vägglushund, har sökt av våran lägenhet säkert 10 gånger. Oftast har vi då hunnit få tillbaka redan från förra saneringen, lägenheten stod ju tom så dom kom till oss pga brist på mat kan man säga. Och alltså vägglöss… det är helt klart bland det värsta jag varit med om. Jag har en lätt fobi för kryp, så mådde psykiskt väldigt dåligt. Plus allt jäkla jobb med tvätt, flytta möbler. Samtidigt som vi hade en nyfödd bebis hemma. Jag drömde mardrömar om att taket kryllade av löss varenda natt och vaknade i panik. Selma är dessutom allergisk mot alla insektsbett hon hittills råkat ut för. Vägglössen var värst hittills. Och ironiskt nog så fick hon flest bett av alla. Hon har fått stora, vätskande, kliande och onda bölder, stora som pingisbollar, av vartenda bett. Och en lus kan bita ganska många bett på en natt. Pga det så fick vi alla dom dyraste saneringarna direkt. Direkt värmetält, direkt vägglushund. Det fanns ju hela tiden en oro att hon en natt skulle få fler bett än kroppen skulle orka med och hon skulle hamna i nån allergisk chock… hon gick ju på antihistaminer nästan dagligen under hela den här perioden. Vilket inte heller känns kul, starka mediciner det ändå. Alla som känner oss vet nog redan detta, men om nån bekant skulle läsa och bli orolig, hunden har alltid fått söka av alla väskor och allt och vi har alltid BARA haft i våran stora dubbelsäng. Och alltid BARA i makens halva av sängen, tack vare att vi fått värmetält så har dom aldrig hunnit bli så många att dom sökt boplatser i väskor osv. Så ingen behöver oroa sig. En gång när vi haft tält så sa anticimex-killarna att dom samlade ihop 5-6 döda löss i tältet. Vanligtvis brukar dom sopa upp så det kan fylla en helt syltburk… nu kommer ett tips om nån av er just nu har vägglöss, eller kanske kommer få i framtiden! Kräv värmetält direkt!! Acceptera inte att dom bara lägger ut kiselgur för det tar lössen upp till 6 veckor att dö av det… och under tiden kan dom föröka sig… kiselgur är ett jättebra komplement för att förhindra att nya löss flyttar in efter man värmetältat. Men kräv värmetält och avsökning med vägglushund efteråt. Det är det enda som faktiskt funkar!

Det där vart en lång utläggning om nåt riktigt äckligt… men jag har fått frågan varför vi byter ut så mycket möbler, där är svaret! Fanns ingen chans på miljonen att den sängen skulle med till nya huset! Tänk om vägglöss hade flyttat in kvällen innan vi flyttade ut… min ångest gjorde det värt att lägga ganska många tusenlappar på ny säng. Och så skönt och lugnt jag sover däri! Vägglusfri, ångestfri och så skön och snygg. Soffan hade inte fått plats i nya huset, barnens säng tog vi med men köpte nya madrasser till och när vi monterade ner våninggssängen så sanerade jag och kollade jag av den extremt noga… en positiv grej är ju att jag numera är självlärd vägglusexpert. Har ni en fråga, ställ den till mig. Kan garanterat svara på vad ni än undrar. Kanske ska söka jobb som telefonist hos Anticimex? Anticimex kan ju få headhunta mig om ni vill haha!

Våran 3a på 78 kvadrat på 4e våningen… tack Allah för att vi fått ha tak över huvudet, ett varmt hem där inga bomber fallit… alhamdulillah! Tack för alla år vi fått skydd och värme och trygghet i våran 3a. ❤️

7 reaktioner till “Hejdå lägenhetsliv!”

 1. O herregud!!! Finns det något värre vi hade en granne som hade det men TACK gode Gud att vi aldrig fick det(hade svår ångest och kunde inte sova under nätterna av bara tanken).

  Okej frågor…
  Gör det att fråga ifall man flyttar till en ny lägenhet om det någonsin varit vägglöss i lägenheten? Tänk omde skulle ljuga…

  Vad gör man ifall man har hittat de?Är det bara attfortsätta bo kvar och låta de äta på en(yuckkkkkkk) medans Anticimex reder ut problemet?

  Alltså jag hade på riktigt fått panikångest attacker…hade nog sova ute eller blivit galen på riktigt

  Är det vanligare att få vägglöss på lägenheter än hus?

  Uppskattar svaren

  1. Warda: Ja, du kan absolut fråga! Men, min erfarenhet är att dom flesta hyresvärdar kommer hänvisa till någon sorts tystnadsplikt och vägra svara. Tyvärr! Men, fråga! Det skadar ju inte, och med lite tur får du ett rimligt svar.
   Ja, tyvärr! Först, kontakta din hyresvärd DIREKT och KRÄV värmetält! En den hyresvärdar ska hålla på med enbart kiselgur, vilket lössen inte dör av på flera veckor. Värmetält is the shit, dom dör direkt! I vissa fall kan en få evakueringslägenhet, men, oftast inte eftersom risken är ganska stor att man då får med sig dom till evakueringslägenheten också. Samt att vägglössen går i dvala i nån vägglist eller eluttag om människorna (maten) försvinner. Där kan dom ligga i dvala i upp till 18 månader (!!!) och är då supersvåra att få död på. Eftersom man inte kommer åt dom. Sjukt irriterande beteende av dom! Min erfarenhet är dock att Anticimex är jättebra att ha att göra med, tror ev att andra har andra erfarenheter, men vi har alltid fått superbra hjälp. Vilket alltid får det att kännas iaf en aning mindre vidrigt…
   Ja det är mycket vanligare i lägenheter eftersom, om 1 familj i huset får kan det sprida sig vidare. Men dom kan även komma med hem från resor och om man köper möbler begagnat. Så man kan alltid få… tyvärr. Finns dock sätt att skydda sig, läs på anticimex hemsida. Handlar om att kolla igenom sina nya möbler, packa upp resväskor i badkaret och sen tvätta allt innan det läggs in i skåpen. Bland annat. Men läs hos anticimex.
   Ja alltså jag har lidit av så mycket panikångest, drömt mardrömar, gråtit så många gånger, ringt både hyresvärden, anticimex och folk i min närhet och gråtit så många gånger. Vägrat vara hemma utan varit iväg all vaken tid… men värst var själva ångesten och mardrömarna ändå. Mardrömar har jag fortfarande ibland men inte varje natt som det var då…

   Förlåt att svaret dröjde! Men hoppas du fått veta det du sökte efter ♥
   Och hoppas verkligen du aldrig behöver uppleva det själv!

   1. Tack snälla för svaren. Åh herregud det låter som ett (ursäkta ordvalet) som ett rent helvete!!!!

    Jättebra bra tips då jag reser i sommar och tänker faktiskt läsa på så att jag vet vad jag (förhoppningsvis ALDRIG) har att göra med.

 2. Hej! Tråkigt att läsa detta, jag har vägglöss just nu så vet precis hur det känns, haft dem sedan augusti. Min lägenhet har sanerats två gånger med kiselgur, men inget mer. Inget händer, lössen fortsätter att leva och lägga nya ägg, det är så frustrerande. Har du något tips på hur jag kan begära värmetält, jag har bett både hyresvärden och anticimex göra annat än bara kiselgur då jag också reagerar allergiskt på betten, men de säger att det inte finns något annat de kan göra. Jätte tacksam för tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *