Lite fler tankar

Jag känner att jag missade en viktig poäng i det förra inlägget, min tid, och det är ju att det nu för tiden finns en sorts press och hets att ha egentid ungefär 5 minuter efter förlossningen. Och det är INTE en sån press jag vill förmedla. Vet inte om nån kan ha uppfattat det så men jag vill ändå förtydliga, det här att nyblivna mammor måste göra si och så, alltså NEJ. Nyblivna mammor måste göra exakt vad som själva känner är rätt för dom. För mig är det såhär, jag har inte tagit mig tid att shoppa själv eller div andra prylar som jag hade som intresse innan jag fick barn, för det har inte varit värt tiden borta från barnen. 

Så på ena sidan har vi det här att det finns en syn på att kvinnor ska vara helt självutplånande och aldrig tillfredställa sina egna behov före alla andras är tillgodosedda. På andra sidan har vi den här nya pressen på att en ska se till att separera sig ifrån sin bebis så snart som bara är möjligt och få egentid till höger och vänster. Vilket för min del också hade varit helt självutplånande för det var inget jag ville eller behövde. Och jag tror inte jag är ensam om det. Den här känslan; jag vill bara vara nära min bebis, den ska tas på allvar! Det kommer inte alltid vara så, bebisen kommer bli äldre och en mamma känner i magen när en själv och bebisen är redo för lite tid på egen hand. 

Det jag vill komma fram till, stressa inte er själva! Gosa med era grodor så länge ni och bebisarna vill, klicka hem lite fräsiga kläder från mobilen samtidigt om det känns viktigt med fräsiga kläder. Träna med bebis i babysitter 20 cm bort om det känns viktigt o träna men ni inte vill separera ut er från bebisarna. Eller bara ligg på soffan, ät det ni har lust med och strunta i aaaaallt annat om ni har lust med det. Lyssna på eran egna inre röst och våga följa den. Folk i ens omgivning kommer alltid ha åsikter men allvarligt talat så angår det INGEN hur ni väljer att leva era egna liv och familjeliv. Ingen. 

Lev era egna liv så som ni själva vill leva dom. När ni ligger där på dödsbädden så kommer ni knappast vara nöjda för att ni ju gjort exakt som folk i eran omgivning sa åt er o göra. Det som kommer vara fina minnen och värma hjärtat i resten av livet är just sånt som vi gör utifrån oss själva. Tid med mina barn, alla underbara nätter med dom tätt tätt intill, härliga träningspass, långa sköna familjepromenader, skogsutflykter, tindrande barnögon och sprittande barnben, spelkvällar, skratt tillsammans, tårar i varandras famnar och kärlek som flödar, DET är sånt jag bär med mig resten av livet. 

4 reaktioner till “Lite fler tankar”

  1. Jag har också lagt all tid på barnen och familjen de senaste åren. Äldsta barnet är jämnårigt med Elias, yngsta är tre månader. Vissa dagar kan jag bli galen och önska mig lite tid för mig själv mest av allt. Men när det verkligen gäller och jag har tid att gå ut själv så slutar det nästan alltid med att jag stannar hemma med resten av familjen eller tar med åtminstone ett barn. Jag kan bli stressad, och nästan irriterad, på alla välmenande kommentarer om att jag ska ta mig tiden. Jag vill inte ta den tiden, än. Det kommer att ändras och hade nog varit annorlunda om vi inte hade en liten nu. Men jag vill ändå ha rätten att önska mig egentid, jag vill att möjligheten ska finnas så att jag själv väljer hur jag ska utnyttja tiden.

    Vad skönt att du känner att det har blivit dags för din tid. Jag önskar dig värdefull och avkopplande tid för sig, oavsett hur du väljer att spendera den.

    Dina inlägg är alltid välformulerade och jag tycker om att läsa om hur du ser på ditt föräldraskap. Hur länge har du planerat att vara hemma med barnen? Jag är föräldraledig nu och har börjat fundera på att ta hem stora från förskolan. Men eftersom jag bara kommer vara hemma ett år är jag rädd att vi ska missa platsen där hon är nu. Hon trivs väldigt bra men trivs så klart bra hemma också. Själv känner jag att det ibland är en stress att passa tider när vi bara kunde ta saker som vi vill. Hur går dina funderingar kring det och er situation?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *