Öppen fråga

Öppen fråga till alla som tittar snett på oss pga att ett så ”stort” barn åker… hur tog ni er till mataffärn och hem igen? Tog ni möjligtvis en bil? Brum brum tut tut, barnen behöver gå för egen maskin mellan bildörr och ytterdörr och inne på affärn. Eller hur många av er tog er dit via en flera km lång promenad där barnen går och ni sen i egenskap av Hulkens lillasyster bär matkassarna fastknutna på kroppen hem? Herregud jag får många knasiga sneda blickar pga att Selma är sååå stor och åker pallen. Eller innan när hon satt i Kronan-vagnen liksom. Förstår verkligen att en kan tycka det är onödigt med vagn till stora barn om en åker bil, men jag åker inte bil. Visst vi har en bil, men jag föredrar att promenera så bilen har maken på jobbet 19 dagar av 20. Så Selma går mao många km på egna ben varje dag men om vi har lite brådis och jag behöver gå fort, eller om hon behöver vila en stund, eller om hon ramlar och blir ledsen… och vad ska vi ha såna galna blickar för?? Helt stört. Det är onödigt med vagn till stort barn i din familj kanske, men tänka sig, att alla människor är olika och föredrar olika grejjer. Tänka sig det! Vi funderade på att köpa en andra bil men jag föredrog att köpa en Donkey för jag ville ha smidigare promenader, inte ha tillgång till bil jämt, för jag älskar som sagt att promenera! 

15 reaktioner till “Öppen fråga”

 1. Jag tycker också att hon är för stor för åka brädan men jag tycker även Elias är för stor för du Ska bära han i bärsele . Jag har tre småbarn i ålder 7,5 och 3 och jag bor utomlands ensam med dom sen barnen var 2, 4, 5 år och jag hade bara minsta barnet i vagn de andra gick och de klarade det perfekt tros jag bor i ett land då det på sommaren är upp till 50 grader varmt . Det beror allt på hur man vänjer barnen . Jag känner systrar som deras barn åker vagn när de är 5-6 år och har blöja på natten i den åldern och dricker mjölk i flaska och ja det ser även det löjligt ut och folk reagerar på det

  1. Ja alltså ”anonym” det vet vi ju alla att barn finns till för att inte se löjliga ut och för att bara smälta in… alltså va?? Vad är det här för en kommentar?? Det är PRECIS det här jag menar, ja DINA barn gick själva då o då o bla bla bla, vet du, det är HELT orelevant för när mina barn vill sluta med det. Selma kan gå så långt som 1,5-2 mil på en dag, men inte alla dagar och jag måste liksom handla när mjölken är slut och inte när hon har lust med en långpromenad. Elias trivs jättebra i bärsele och sjal och jag trivs jättebra med att bära honom så, därför är han inte för stor för det. Och allvarligt talat! vilket barn som har blöja på natten och inte är inte din ensak.

   TÄNKA SIG att all barn faktiskt ÄR OLIKA och alla har OLIKA behov inom sina enskilda familjer!!!!

   Jag blir faktiskt jättearg på den här typen av kommentarer för den visar också på en stor brist på kunskap om barns utveckling och psykologi och om en ska sitta och uttrycka sig såhär på nätet så får en faktiskt ta och läsa på lite! En måste inte studera för att vara förälder men ska en sprida saker omkring sig så ska det vara lite bättre grundat än ”du gör fel för jag har minsann 3 barn och du har bara 2…!”

   1. Subhan Allah. vilken konstig kommentar. ”oooo sååå bra mamma du är som låter dina barn gå” eller? ummselma, hejjadej alla dagar i veckan. du ser dina barns behov o tillfredsställer dom ma sha allah !!! kramar.

 2. vår dotter (5å) står ofta på ståbräda. Inget konstigt med det tycker jag. Vi har bara en enkelvagn. Men när jag har bråttom och skall tex till BVC med bara henne så sitter hon i vagnen. Skiter i va andra tycker. Alla gör som man vill

 3. Therese du frågade eller ställde en öppen fråga och då gissar jag att du vill ha svar från läsarna ? Det var min åsikt . Om du inte vill veta nästa gång så fråga inte . Så enkelt är det . Om du är för känslig för ha blogg ha det inte eller ha en privat som bara dina vänner har koden till om nu dina vänner ens får ha åsikter som ät olika dina

  1. Klart en får ha olika åsikter men DU kan inte ha egna åsikter om MINA barn!! Du har aldrig ens träffat dom. Min öppna fråga var huruvida föräldrar som anser en 5-åring för stor för o åka pall faktiskt själva promenerar vart dom än ska eller åker bil. Inget annat.

   Alla får ha vilka åsikter dom vill, men kan en inte underbygga dom så får man räkna med att dom liksom inte bär så långt när man berättar om dom.

 4. Jag har en ettåring och en treåring, sedan lillans födelse har treåringen fått först åka ståbräda men sen i höstas tog jag bort även den då han aldrig ville gå själv när brädan var med. Nu går han oftast utan problem (undantaget när han är sjuk eller så, då bär jag honom om han Måste ut och inte orkar hela vägen). Vi har inte bil, vi åker buss och går. Jag tror att jag skulle skämmas om han åkte vagn eller bräda för jag vet precis vilka blickar du menar, och uppenbarligen vågar jag inte trotsa dessa… visst han blir trött, men då går vi hem. Blir sällan riktiga långpromenader om jag säger så… Vet ju också hur besvärligt det är med vagn på buss, bussens vagnplatser är fulla och man får vänta, var sitter man när ena barnet sitter i vagnen, andra inte, och ja jag blir sur när bussen redan är full av vagnar med 5 åringar i för hade de lämnat vagnen hemma hade vi fått plats. Jag kommer nog dumpa vagnen så snart jag kan med lillan också. Men som du säger, när man ska handla ensam med två barn är det praktiskt att ha att packa i, plus att lillan sitter där hon sitter.

 5. Jag tycker att du är en strålande mamma!! Alla har olika behov och förutsättningar!! Kära ngn Anonym, att du vräker ur dig saker som är o relevanta och sedan säger att Therse skall ha en privat blogg då? Tänk efter och döm inte!! Ståbräda är toppen till barnen om de vill vila fötterna och vagn med!! Min bästa kompis har tre döttrar! 2 år, 4 år och 6 år ! De yngre åker syskon vagn och den äldre står på bräda och ibland sitter hon i vagnen medan 4 åringen står på bräda 😉 perfekt!! Man får göra precis som man känner är bäst, jag tycker att det är trevligt att Elias åker sele än, mysigt! De är små barn en så kort period då får man njuta och underlätta. Therese KÖR DIT RACE!! Du är grym, låt inga andra obekväma mammor dra ner dig. Kram!!

 6. Min dotter drack välling i flaska tills hon var sju låg i sängen och myste innan skolan det var hennes frukost. Min son satt i vagn tills han var 4-5 till dagis för han var knappt vaken tidiga mornar sen sprang och gick han hem 🙂

 7. Alla barn är olika och så länge man försöker möta deras behov så är det ju inte så viktigt om behovet är att vila benen eller gå själv. Jag har vagn och ståbräda till mina barn, stora sitter även på fotstödet ibland med fötterna på ståbrädan.

  Jag förstår vad du menar med att man ibland behöver gå fort eller att de små benen inte orkar hela vägen, det är samma här. Det är ju super att det finna hjälpmedel så att man ändå kan ta vagnen vid såna tillfällen.

  Jag ser fram emot sommaren och få bära min treåring i sele ute (vi gör det bara hemma nu pga tjocka jackor).
  Kör på, du verkar vara en fantastisk förälder som möter dina barn på ett fint sätt.

 8. Alltså jag orkar INTE med när folk tror att de kan lägga sig i vad som är bäst för andra.. att man kan se någon slags värdering i att ha ”tävling” om hur ”duktiga” barn är på olika områden… så tråkigt. Barn är individer och vad som är bäst för de är helt individuellt, och dessutom kan det uppenbart variera från situation till situation!
  Visserligen så ”vänjer de sig” lätt, men det kan också påverka de att bli tvingade till något som de tycker är väldigt ansträngande eller jobbigt – och de kan då även få mycket dåligt samvete om de någon gång plötsligt inte klarar av och därmed ”misslyckas” på denna front.
  Jag ser detta väldigt tydligt på min egen man. Enda sedan vår första son pottränades så har han varit illa till mods för att barnen skulle bli sängvätare på natten. Detta eftersom hans släkt spridit rykten och betett sig illa mot hans mamma när han var liten och inte klarade av att hålla sig på natten, ganska långt upp i åldern.
  Nu är det så att vår son på 6 år också sover tungt (som pappa) och lätt kissar på sig om han inte blir väckt på natten. Tvärt emot vår dotter som ALLTID vaknar när hon behöver gå på toaletten, och hon är endast 3 år. Denna skillnad säger absolut INGENTING om dem, och jag vill inte att min son ska behöva tänka på detta som vuxen (då det tydligt satt spår på hans pappa..)
  Därför är det ju lite extra irriterande ibland när andra mammor ifrågasätter varför vår 2-åring fortfarande bär blöja och påpekar att deras barn minsann varit torra sedan de var 1,5 år (förutom någon som vart 2 år för att detta barn var extra ”trögt” – deras ord, inte mina!)
  Men jag försöker alltid att ignorera det. Lättare sagt än gjort, självklart, men både blickar eller när folk faktiskt lägger sig i är ingenting att bry sig om!

 9. TAAACK!!!

  Vi har inte heller bil utan åker kollektivtrafik eller promenerar vilket gör att vi ”fortfarande” har ståbröda till 3-åriga äldsta sonen. Jag har fått en del pikar om det. Men precis som du skriver är det föräldrar som kör bil till och från olika ställen som kommer med sådana kommentarer.

 10. Jag tycker du ska strunta i alla som säger att det är fel lr ger dej blickar!!!

  Du gör det som känns bäst för dej & dina barn.
  Du känner dina barn bäst!

  Sen så är det väl bra att Selma kan åka om hon blir trött i benen?
  Folk skulle klaga om dom såg dej med barnen & hon sa att hon inte orkar gå.

  Stå på dej!!
  Du gör det du gör för du vet vad som är bäst för dina barn.

  Du är säkert en underbar mamma till dina barn & låt inte någon annan få dej att tvivla på det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *