Orka amma

Fick följdfråga på förra inlägget, så vi tar väl ett amningsilägg till. Såna kan det väl aldrig blir för många av?

Alla barn har nog perioder där dom vill amma MYCKET MYCKET och OFTA. Allra mest när dom är nyfödda, att dom ammar en gång i kvarten betyder inte att din mjölk inte räcker till, det betyder att ditt barn vill amma en gång i kvarten. Alla barn är olika. Även när barnen blir lite större så kommer perioder då dom amma sådär mycket så man knappt står ut. Men det har för min del bara varit att bita ihop. Det går över, som allt i barnens liv, det är en så kort tid i våra liv. Egentligen. Även om dom ammar i flera år så är det ju jättelite om man ser till medelåldern i Sverige.

Jag försöker tänka hur makalöst det är att all näring mitt barn behöver rinner ur mina bröst, bara sådär! Han klunkar och blir så nöjd. Bara sådär. Begrundar man det under tuffa perioder med amningen så tycker jag det känns roligt igen, eller åtminstone inte jobbigt, att amma. Ägna tankarna åt hur fantastiskt det är istället för att fastna i tankar om hur jobbigt det är. Det ÄR ju jobbigt i perioder men genom att tänka annorlunda så blir det mindre jobbigt. Ibland kan även barnets behov av att amma massor minska just när man själv bara gillar läget och njuter. Perioder då jag känner mig lite avig till amningen så känner ju såklart Elias av det och vill amma ännu mera. Bara för att jag är stressad.

Sen är det helt ok (med barn som även äter annan mat, inte bebisar som helammar) att säga ”nej men just nu vill inte mamma, om en stund kan vi sätta oss” För genom att sätta egna gränser så lär vi våra barn att det är ok att sätta gränser kring sin egen kropp. Blir dom ledsna, så trösta såklart, men det är inte farligt att vara ledsen så länge man är i tryggt sällskap och inte blir övergiven med känslorna.

Och gör det ont när ett lite större barn ammar, säg åt hen att ta mjukt/försiktigt eller vilket ord ni vill använda. Man kan ju få säga det många gånger men förklara att mamma får ont när du tar hårt du måste ta mjukt. Dom lär sig insaAllah. Och yani bits Elias så stänger jag butiken, det gör ju fruktansvärt ont o så kan jag inte ha det. Han har lärt sig det nu och hehe masaAllah låter bli, han vill ju få amma liksom.

Det här med nattamningen var jag preciiis på vippen att sluta med från mitt håll, han har verkligen ammat typ hela nätterna tills för nån vecka sen! Då bara pang så vände det! Alhamulillah nu ammar han oftast när jag lägger mig vid midnatt och sen max en gång före det är morgon, då brukar han amma och så kan jag snooza lite innan vi stiger upp. Så mysigt! Men nattamning kan man ju avsluta om man vill det, om barnet är över året iallafall.

Min lilla tuttis, ska bli spännande att se hur våran amningsresa ter sig i framtiden. I skrivande stund ligger han o mysammar i sömnen, har precis nattat barnen och jag ska strax smyga upp och städa och diska osv. Blir inte mkt tid för vila just nu, på lördag bär det av mot Turkiet ju!

3 reaktioner till “Orka amma”

 1. Tack för svar!
  Förstår att det är jobbigt emellanåt för alla men får försöka tänka positivt inshaAllah .

  Sen undrar jag en till grej. Det är såhär att jag inte vill att min dotter börjar på dagis förrän hon e minst 3 år gammal. Det känns inte bra helt enkelt om hon börjar tidigare och jag vill inte lämna henne ifrån mig innan dess. Men ALLA ska klaga på mig om att hon utvecklas snabbare o blir mer social om hon får gå på dagis nu. Fastän jag aktiverar henne, går på öppna med Henne och är ute och leker med andra barn i hennes ålder. Det är sällan vi är inne en hel dag liksom.

  Hur tänker du där och hur var det för dig? Tänker på att du också skrev att du vill att Elias börjar förskola när han är 3 år

  1. F: Alltså det där handlar om i grund väldigt dåligt självförtroende hos föräldrar nu för tiden. Vi blir så matade med att barn behöver än det ena än det andra, men det enda dom egentligen behöver är näring, vatten och kärlek och trygghet. Det bästa ett barn kan få i livet är kvantitedstid med sina föräldrar och om du dessutom aktiverar henne så är väl det masaAllah gott och väl nog!! Hon har allt hon behöver i dig och det märks ju när du skriver att du är väldigt driven i att vara en god mamma och då är du en tillräckligt god mamma också. Lita på dig själv.

   Och för lite extra kött på benen, forskning har bevisat att barn behöver inte socialiseras och stimuleras på det vis dom gör i förskolan före 3 års ålder. Innan dess behöver dom bygga en trygg grund. Att sen föräldrarna behöver barnpassning för att kunna försörja sig är ju nåt annat, och också ett viktigt behov, men det betyder ju inte att barn som är hemma har det sämre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *