Rösträttskampen

Jag håller precis i skrivande stund på och tittar på en helt fantasisk dokumentär på SVT Play. Den är så himla berörande att jag sitter med gråten i halsen hela tiden. Den heter inget mindre än Kvinnorna på fröken Frimans tid och handlar om detta lands hjältar. Den grupp med kvinnor som genom en helt otrolig kamp gett oss rösträtt. För inte ens 100 år sedan! Det känns helt främmande och ändå så skrämmande nära. Tänk om du och jag hade levt då… hur hade inte livet sett ut då? Det går inte ens att föreställa sig… vem hade jag varit då? Hur hade livet sett ut? Vilka val hade jag gjort i livet med så få valmöjligheter? Det var ju inte ”bara” rösträtten som saknades utan även dom flesta rättigheter och möjligheter. För en så kort tid sedan. 

Vi har mycket kvar att göra, samtidigt så har vi kommit en sån ofattbar bit på vägen. Alla kvinnor som med ett makalöst mod banat väg för alla oss efterkommande generationer av kvinnor, TACK! Om dom bara kunde veta, vart dom tagit oss. Nej jag blir så djupt berörd av den här dokumtären. Samtidigt så blir jag så arg på svenska skolan!! Varför får kvinnor sån minimal plats i historieundervisningen???? Det här är vad tjejer i skolåldern behöver, att få veta att kvinnor för inte alls många år sedan förändrade hela vårat samhälle. Kvinnor ska ha minst hälften av platsen och tiden i historieböcker och historieundervisning. 

Snälla, se dokumentären, ni kommer inte ångra er!

1 reaktion till “Rösträttskampen”

  1. Älskar när du skriver såna här inlägg. Du är så bra på att uttrycka dig i text. Kanske inte håller med dig i allt och vi har olika åsikter om vissa grejer men åh du verkar så himla klok och vettig!! Du skulle så passa att jobba med barn/ungdomar eller ja människor i allmänhet egentligen om du någon dag väljer att börja arbeta utan för hemmet när barnen börjar skolan ❤️ Det blir nog bra människor av dina barn med en mamma som du. Du är verkligen likeable även om man bara ”känner” dig via bloggen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *