Sömnen och brösten

Jag har fått frågor om hur vi tänker och gör med våra barns sömn. Många ammande kvinnor känner sig som vandrande nappar, men alltså vad kom först? Mammors bröst eller nappar? Napparna är plastbröst, mammor är inte vandrande nappar! Vill en ge napp så är inte det nåt jag lägger mig i, men se inte på er själva som vandrande nappar utan se napparna som en fabrikstillverkad plastbit som tillverkarna gör allt vad dom kan för att ens en ynka-liten aning efterlikna era bröst. Men i ärlighetens namn så kommer dom ju aldrig i närheten. Att amma handlar ju om så mycket mer än att bara ha nåt att suga på för barnen. Det är närhet, trygghet, näring, vätska, mys, på nätterna innehåller bröstmjölken sovhormonet melatonin (vilket inte spädbarn producerar själva) OCH det är smärtlindrande!!

Med Selma höll vi på och bråkade och skulle lära henne än det ena än det andra ang sömn. Idiotiskt såhär i backspegeln. Med henne har vi backat en miljon steg och nu sover hon också med oss, sen över 2 år, men det märks fortfarande att hon tog skada av att bli tvingad till separation hon inte var redo för. Elias ammar fritt dag och natt, är exakt hur nära oss han vill, dygnet runt och det märks så otroligt mycket på hur tillfreds han är. Dom har ju olika personligheter med Selma har en oro i sig som inte Elias har, som jag spårat till påtvingad separation.

Har du ett barn som vill amma och vara nära för att kunna sova? Bädda mysigt åt er i soffan, ställ fram en skål chips och en stor flaska vatten eller nåt. Ligg skönt, njut av den mikroskopiska tid din bebis är liten. Slappna av och följ din bebis. Sen bär du med bebis när du går och lägger dig och låter ditt barn få sova så nära dig som hen bara vill. Bebisar föds med instinkten att är jag ensam så dör jag och blir uppäten av en varg! Visar din bebis att hen behöver närhet och amning, bara följ barnet. Jag lovar att du har tillbaka det i långa loppet! Vill du vara uppe och göra saker? Köp en bra ergonomisk bärsele eller bärsjal (finns superbra på knyt-an). Träna på att liggamma så du inte behöver upp på natten utan kan ligga skönt och så småningom (när bebis är lite äldre) sova igenom amningarna. Och, det här är mycket viktigt, dela upp er! Båda föräldrarna behöver inte vara vakna samtidigt, turas om, sov i skift. Be din partner om sovmorgon när du är trött och ha inte en gnutta dåligt samvete för det.

Alla barn är olika och alla barn har olika behov, men tänk på att ditt barn är oerhört kompetent. Det hen signalerar har inget att göra med någon form av manipulation utan barnet visar sina behov för dig. Alla föräldrars jobb är att ta hand om sina barn och deras behov, utan att helt gå in i väggen för det naturligtvis. Det är helt ok att sätta egna gränser men det ska ju helst inte vara på barnens bekostnad, bättre att ställa högre krav på sin partner då.

Barnen talar om för oss vad dom behöver. Om vi lyssnar på dom, respekterar dom, är kärleksfulla och alltid finns där och ställer upp för dom, då kommer dom vända sig till oss när dom är tonåringar också insaAllah! Då kanske det blir vi som får hjälpa dom igenom tuffa tider istället för droger eller ”vänner” som kanske inte är snälla… 

Gammal bild på mina små, nära nära vill dom vara, för såna är dom ♥

IMG_2808

4 reaktioner till “Sömnen och brösten”

 1. Tusen tack för en underbar artikel ang sömn och amning! Har fått mkt negativ kritik Ang att vi har lillen i sängen sedan hon föddes, hon är 4,5 månad gammal!!! Vilket jag tycker är sjukt jag vill gärna ha henne nära mig under natten (bvc tyckte det var tid nog att lära sig sova själv) men de tycker inte vi! Amningen för mig tar nog tid att lära sig tycka om, nu njuter vi båda mor och dotter. Men det känns skönt att få lite perspektiv från andra, även om jag kan känna mig som en ”napp”, men du skrev så fint att jag börjar tänka om tacka snälla för bra tips!! Tusen tack (hade varit skoj om vi fått ställa frågor, på bloggen eftersom du är riktigt duktig och kompetent!! )

 2. Håller verkligen med dig! N sover visserligen själv eller med Erik i sängen. Jag o molly har dubbelsängen själva. Mysigt! Dock kan nattamningarna bli lite påfrestande när jsg jobbar till 22 o sen ska upp 5.
  Men denna ggn VET man ju att detta går över. Precis som du började vi jättetidigt med att få N att sova själv osv

 3. Hej. Tack för en intressant blogg:)
  Jag tycker att man ska gå sin egen väg och inte lyssna till 100% på BVC mm. Mitt barn har alltid varit nära mig och jag uppskattar det sååå mycket.
  Man ska ta till vara på småbarns tiden. Min kusin har barn som är 14 och 16 och då får man kämpa för att få någon tid med dem överhuvudtaget.
  Spännande att du har konverterat till Islam.
  Jag kommer att följa dig i fortsättningen.

  Linnea

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *