Svaren ♥

Alltså va roligt med så många frågor!! Tack för alla frågor hörrni, här kommer alla svaren, hoppas ni känner att jag svarat på era funderingar ♥

 • Vi ska försöka skära ner kostnaderna på maten rejält, går åt helt sjukt mycket mat här hemma, vad är dina bästa tips?  Oj va svårt, det där är en fråga som jag knappt vet hur jag ska svara på. Men att ha självscanner när en handlar är till stor hjälp, handlar jag utan det drar det iväg direkt för man tänker inte hur mkt alla smågrejjer kostar. Skippa godsaker, dom kostar mycket mer än man kan tro och tillför ingen näring till kroppen, eller dra ner rejält på mängd och när man väljer att äta det. Frysta grönsaker istället för färska är mycket billigare, drick vatten istället för mjölk till maten. Och handla när det är extrapris! Jag kan köpa ganska många kg kött när det är extrapris på det tex. Likaså frukt, äpplen och apelsiner håller en halv evighet i kylen och bananer kan man skiva och stoppa i frysen och använda i smoothies eller göra bananglass av.
 • Vad brukar ni äta som är billigt? Mat som vi köpt på extrapris haha! Och vegetariskt är många gånger mycket billigare, särskilt om man kan orka med o köpa torra baljväxter och blötlägga själv.
 • Hur ser er matsedel ut denna vecka? Vi har faktiskt kommit av oss med matsedel, men några axplock från veckan; ikväll blir det senapstorsk med blomkålsmos, vi har ätit bönfärssåsen från sjalträffen i flera dagar nu, pannkakor med ”sylt” som jag gjort genom att koka frysta jordgubbar med vaniljpulver, kycklingklubbor i ugn med ris till barnen och kokta grönsaker till lchf-päronen, spenatsoppa med kokta ägg till.
 • Vad har du arbetat med? Jag har jobbat i furuviksparken med trädgårdsarbete och lite annat också, personlig assistent åt kunder med kraftiga funktionsnedsättningar, jobbat på manpower också med många olika uppdrag, Gevalia, Läkerol, faktura-hantering, takisolering för att nämna några. Och så drev jag och maken saray.se tillsammans back in the days.
 • Vad tyckte dina föräldrar samt din mans föräldrar om när ni träffades och att du sen konverterade? Vill ju inte hänga ut dom här men kan berätta lite kort, mina svärföräldrar har varit väldigt stöttande och glada, kanske svärmor tyckte det var lite jobbigt när vi träffades i tonåren och på en gång var med varandra heeeelaaaa tiden. Helt oskiljaktiga ♥ Mina föräldrar har alltid älskat Diyar, han är en så fin partner till mig och en snäll och rolig människa att umgås med så. Konverteringen var nog lite jobbig för dom, men jag gissar att det inte är så lätt när ens barns liv förändras och man inte ännu vet hur det kommer bli.
 • Vilka är dina favoritserier? Filmer? Alltså serier, SKAM för det första då, jag är lika besatt som resten av svenska befolkningen haha. Sen typ allt som Marvel och DcComics står bakom, jag älskart! Greys Anatomy, Criminal Minds, Modern Family… finns fler också men det är toppen. Filmer, MARVEL!! Sån himla Marvel-fantast… Kommer inte på fler just nu så får kanske skriva ett inlägg om det om jag kommer på fler.
 • Vill ni flytta till hus? Om ja när vill ni göra det? JAAAAA!! Helst för ett år sen meeen, livet vill lite annorlunda. Men ja vi vill bo i hus så snart det är möjligt…
 • Vill ni bo här i Sverige eller? Som det känns just idag, vette sjutton!! SD är näst största parti i nån mätning och samtidigt funderar svärfar med familj på o flytta till UK, så det känns ju väldigt lockande… men antagligen blir vi kvar här, för nu iaf. Inget är skrivet i sten men vi letar hus här i Gävle och Sandviken just nu i alla fall.
 • Sparar ni pengar varje månad? Nej men vi har en buffert sen förut, nu är det bara till barnen vi sparar när jag inte har inkomst.
 • Hur mycket pengar (ungefär) lägger ni på presenter per barn vid varje högtid? 😀 Present till våra barn brukar hamna på allt emellan 200-1000 kr per högtid. Vill vi köpa dom grejjer så gör vi det i present, väldigt sällan utöver det. Så det kan bli precis vilken siffra som helst däremellan. Vi köper det dom villhöver helt enkelt.
 • Sparar ni pengar till barnen? Japp! Dock inte slaviskt varje månad, men så gott vi kan.
 • Vad är Din favoritmat? SUSHI!!
 • Vem är din allra bästa kompis(ar)? Natha ♥ Finns många som är alldeles speciella och väldigt nära vänner, Natha är min soulmate ♥
 • Vad är det bästa med maken ♡ Att han är den bästa som finns i denna dunya för mig, han är min andra halva och en underbar partner och pappa. Att vi varit tillsammans i 11 år nu i mars och jag får fortfarande enorma fjärilar i magen i hans närhet och samtidigt så känner jag mig 1000% trygg i hans närhet.
 • Funderar ni på större familj el är ni nöjda med diamanterna i livet? Vi vill ha fler barn, jag har faktiskt tom slutat med preventivmedel för 2-3 månader sen så nu hoppas vi snart få ett till tillskott insaAllah ♥
 • Vad är din största ”dröm” i livet? Det har faktiskt alltid varit att få gifta mig med en man som matchar mig perfekt, få ett gäng barn och spendera min tid med min familj. Nu när jag lever mitt i den drömmen så drömmer jag även om att i framtiden ha ett arbete där jag kan stötta kvinnor i att föda och amma ♥
 • Fobi? Inte direkt fobi, men alltså avskyr kryp!!
 • Varför bloggar du? ♡♡♡ Det är så himla roligt, det hjälper mig att formulera mig i text om mitt liv, jag ser allt klarare då. Och jag älskar att skriva rent generellt, älskar att författa texter och att fotografera. Så himla roligt!
 • Varför har din man alltid mössa på sig? Hahaha, alltså för att han inte tar sig tid att gå till frisören så han får håret i ögonen annars… roligaste frågan måste jag säga! 😀
 • Går barnen i någon islamsk undervisning? Nej dom gör ju inte det…
 • Kommer ni önska att Selma bär sjal? Vi kommer önska att båda våra barn klär sig exakt så som dom vill. Vi lär barnen om Allah, hans profeter och det makalösa i hela skapelsen och dom ser oss be och tacka Allah för maten osv. Och dom är kompetenta individer som själva väljer sin klädsel.
 • Hur tänker du kring musik ex på Friskispass, förskolan osv? Musik är ju haram vad jag förstått? Ja, jag har tänkt mkt på det, men inte direkt kommit fram till nåt annat än att jag måste komma iväg och träna och det är musik på all träning utanför hemmet, inget jag kan påverka.
 • Tror du att du kommer börja arbeta i framtiden? Vad har du för utbildning? Jag har gymnasial utbildning, inget utöver det, utbildar mig när jag kommit fram till vad jag vill bli när jag blivit stor. Men jag kommer absolut yrkesarbeta i framtiden. Med födande och ammande kvinnor önskar jag just nu, kanske som doula..?
 • Några resor planerade i år? JA! TURKIET!! InsaAllah så inom en väldigt snar framtid. Längtar dit så jag nästan går sönder… kollade på bilder därifrån med min svägerska när dom var här och började gråta… längtar hem så ofantligt mycket! Och, jag försöker övertala maken att i samma resa hälsa på svärfar i Erbil i Kurdistan ♥
 • Hur träffades du och din man? På extrajobb när vi gick i gymnasiet, vi jobbade som telefonförsäljare och det jobbet var inget för mig haha. Men Diyar var något för mig, alltså jag såg han och bara visste han var den enda för mig allahuma bariik ♥
 • Var det ett stort steg att konvertera och hur gick dina tankar kring det? Ja, ett jättestort! Velade i många månader innan jag äntligen tog steget med stöd av en underbar syster ♥
 • Var du troende innan du blev muslim? Ja, jag har alltid haft en stark gudstro och var aktiv i kyrkan.
 • Har du några tips på bra bloggar/instagramkonton? MrsCoskun, Knivlisa, UnderbaraClara, Spiderchick. Instagrams är tex ”bumpbirthandbeyond” ”wildbornproject” ”anarkaskap” ”tahirafaye” ”muslimskkvinna” ”babababies” ”barsjalsutmaningen” Och såklart mina vänners ♥
 • Hur tänker ni kring att få in islam i det vardagliga i barnens uppfostran? Med det menar jag, hur pratar ni om Allah/Profeten (frid vara över honom)? Vi pratar om Allah så ofta vi kan, tex tänk att Allah ger oss all denna maten, att vi kan äta oss mätta varenda dag, flera gånger om dagen. När vi är i skogen så pratar vi om att Allah skapat träden, fåglarna och allt, och hur vacker skapelsen är. Vi pratar om att vill man verkligen ha något (tex Selma vill ha en lillasyster) så ber vi Allah om det, om om det är bra för oss att få det vi bett om så får vi det av Allah. Vi pratar om att vi alla är skapade av Allah och att vi får varje dag som gåva. Vi har även pratat litegrann om tex, vi gör inte det och det för Allah vill att vi låter bli för det är inte bra för oss. Eller Allah älskar när vi hjälper dom som har det svårt och så får barnen ge pengar till tiggare, eller en banan eller nåt.
 • Läser ni Koran tillsammans med barnen (det var en sådan målbild jag hade innan jag fick barn men min 3-åring har inga direkta intressen av det om jag säger så ;p) Nja, läser blir FÖR sällan men vi lyssnar varje dag när barnen ska sova och lite då och då… ibland ligger jag i sängen och försöker memorera nåt medans dom ska sova, så det kanske räknas som läsa?
 • Jag tänker när de blir äldre och ska lära sig bönen och så? Du har ett väldigt pedagogiskt tankesätt kring barnuppfostran mashaAllah, hur ska man göra för att de ska VILJA be? Be framför dom, när barnen var mindre så försökte jag passa på när dom sov, men nu gör jag tvärtom. Försöker hinna be så mycket som möjligt när dom ser och är nära. Samt prata om hur bra jag mår av det och hur mycket Allah älskar när vi ber.
 • En annan sak jag tänkt på, kommer ni väcka de till fajr exempelvis? På sommaren är ju bönen väldigt tidigt och de behöver ju sin sömn samtidigt som de måste be… Jag har faktiskt inte tänkt så långt, det är ju ett tag in i framtiden. Men jag tänker att hur en än väljer att göra så måste det vara i samråd med barnen. Så att deras handlingar kommer från deras hjärtan.
 • Jag är även lite nyfiken på hur många barn ni vill ha om ni får önska? Som jag känner just nu, 4 kanske… men det vet man aldrig hur det kommer kännas i framtiden. Innan jag fick barn ville jag ha 8 barn, men det vill jag inte längre haha.
 • Jag har en 1,5-åring och en 3-åring och jag vill ofta bara gå och lägga mig under en filt när båda samtidigt vill bli burna och gallskriker när det inte går eller när båda vill hålla handen och gå åt olika håll och absolut inte åt samma håll och därför lägger sig ner och skriker eller 3 åringen bryter ihop för att hon inte vill dela mandarin med lillen och det bara finns en mandarin kvar, du förstår nog var jag vill komma? Frågan är då vad du gör i de situationer du inte känner att du räcker till? Det är ju en naturlig del av att bli stor att lära sig att dela men det kan vara svårt att förmedla så tips? Hehe finns det bara en mandarin så gömmer jag den och gör mackor till mellis istället, om jag inte vet att dom är på bra humör. En 1,5-åring och en 3-åring är ju två väldigt små barn så jag hade haft ena eller båda i vagn eller nån sorts bärdon faktiskt. Och så får dom gå runt när man är på tex en lekpark eller i skogen. Jag känner faktiskt väldigt sällan att jag inte räcker till, jag tror det till stor del beror på att räcka till, för mig betyder det att vara en kärleksfull och snäll mamma som bestämmer när jag måste och låter barnen välja det som det funkar att dom väljer. Det handlar inte om att barnen alltid ska vara nöjda med dom beslut jag fattar utan mer om att jag känner att jag kan möta deras besvikelse och upprördhet på bra sätt. Mina barn delar på det viktigaste i deras liv, mig och deras pappa, och jag uppmuntrar dom att dela med sig av annat också men tvingar dom inte. Det här var en väldigt stor fråga så jag tror jag kommer återkomma till detta i ett inlägg, men det jag vill komma fram till nu är, var snäll mot dig själv!! Du räcker till!! Dina barn kanske blir arga 125000 gånger på en dag men så länge du finns hos dom, älskar dom, respekterar dom och vill vara med dom så räcker du till ♥

 • Andra frågan är när du slutade amma minstingen, var det för att han ville det själv ? Minstingen ammar fortfarande 😉
 • Vad var anledningen till att Selma slutade förskolan förut? Hade något hänt? Hon var trött, stressad och ville helt enkelt inte. Hon behövde vara hemma och vila. Inget hade hänt mer än att det är för stora grupper i förskolan och hon är en sån som suger in alla intryck så det vart nog en stor stress för henne.
 • Du sa att du inte mådde bra förut och att du skulle få Selma att se att du var pålitlig igen, vad menade du med det? Vf mådde du inte bra? Varför vill jag inte gå in på men jag mådde dåligt psykiskt och har inte orkat med att vara den förälder jag önskat att vara. Jag har blivit för arg, varit för frånvarande mentalt fast jag varit i rummet rent kroppsligt, inte kunnat visa äkta glädje över deras närvaro i rummet eller andra saker i vårat liv. Att återfå hennes förtroende har handlat om att hon återigen ska få se glädje i min blick när jag ser på henne, varje dag, många gånger om dagen. Mår man dåligt psykiskt så ser ögonen aldrig riktigt glada ut… och att mina reaktioner ska vara i proportion till det som händer och att jag ska vara förutsägbar och kunna sätta gränser på ett bra sätt igen. En förälder som blir för arg för saker blir opålitlig och läskig och det är inget som är bra för något barn. Men i perioder så kan det bli så ändå, då är avlastning det man allra mest behöver, både barn och förälder.
 • Hur göör man för att inte bli arg på sina barn när de inte lyssnar ? Alltså, jag vet inte, jag blir arg på mina barn när dom inte lyssnar. Och jag menar inte att mina barn måste lyda, men mer att vi ska kunna prata om saker ist för att dom bara gör fast jag sagt ifrån. Och det gör mig arg, blir man arg på ett sätt som inte är skrämmande eller skuldbeläggande för barnet så är det inget konstigt tänker jag…
 • Undrar över din sjal, saknar du den? 🙂 Ibland, ibland inte… jag saknade den extremt i början men nu har jag försonats med att just nu bär jag inte hijab, och kan då lättare också tänka framåt.
 • Hur ser du på islamisk uppfostran o ”vanlig” (vet ejej hur jag skulle formulera mig) Jag tycker väl att islamisk uppfostran och vanlig går hand i hand, tex be bredvid mina barn och lära dom att inte säga sårande saker till anda. Prata om skaparen och skapelsen med barnen och samtidigt lära dom att betala för sitt lördagsgodis och spara pengar för framtiden.
 • Orkar inte vara hemma med mina barn, tycker inte att är kul att kämpa sig igenom dagen me flera barn och bara bli helt Slut. Önskar att jag orkade, tycker du att man är ”sämre” för att man har barnen på dagis? Absolut inte!! Jag tror att barn mår allra bäst av att vara hemma i några år, under förutsättning att dom är hemma med en förälder som njuter av att vara hemma med dom. Man är bäst om man gör det som funkar för ens egen familj ♥
 • Vad har ni för budget kring mat& hygien? Samt kläder å nöjen? Mat och hygien blir ca 3500-4000 per månad. Nöjen, det som blir över typ. Inte alls många hundralappar per kvartal ens. Vi gör mycket gratisnöjen helt enkelt.
 • Hur går det att be alla böner under dagarna när barnen är med dig? Det går toppen masaAllah! Var lite svårt när Elias var bebis pga var rädd att Selma skulle råka springa rakt över honom eller nåt. Men sen han blev lite mindre skör går det jättebra. Barnen blir oftast väldigt lugna medans jag ber masaAllah, och kan ofta komma och härma en stund eller sitta bredvid och pyssla med nåt ♥
 • Jag kom på en fråga till Vad kommer namnet på bloggen ifrån? Betyder det nåt särskilt? Det betyder ”dröm” på turkiska, alltså inte en dröm på natten utan med livsdröm, tror jag, om jag förstått det rätt ^^

Avrundar med en gammal, riktig favoritbild från i somras och vill önska er en riktigt härlig tisdag ♥ Ni som orkade läsa hela inlägget, belöna er själva med en glass! Bra kämpar hörrni!

IMG_6350

1 reaktion till “Svaren ♥”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *