Svaren ❤️

Jag var inte medveten om hur länge sen det var jag bloggat, men det har verkligen vart en lång semester från bloggen. Kanske var det vad jag behövde för att återfå inspirationen, för nu känner jag den spira igen. Det finns en massa viktiga saker jag vill skriva om, även mindre viktiga. Hösten i bloggen kommer bjuda på högt till lågt, men vi börjar väl med svar på frågestunden! Jag vet att ni fick vänta orimligt länge… men här är dom!

• Så vackra barn, jättefin syskon matchning!

Kul med att få ställa lite frågor, hade varit intressant att få veta hur du växte upp, hur du träffade din kärlek m.m. följt din jordnära blogg länge! Jätte intressant och genuin, planerar du att jobba igen när Eva är större ett par år? Tack!

Oj, tack så snälla ord!

Jag växte upp på landet, med en pappa som är alkoholist och varit så länge jag kan minnas (känns läskigt att outa detta men here we go…). När jag var liten hade mina föräldrar jordbruk med djur och odling av ekologiska grönsaker mm. Men ungefär när mina föräldrar skiljde sig så utbildade mamma om sig, men vi bodde ändå kvar. Jag har alltid dansat, många timmar i veckan, och gick sen estetiska programmet – musikalteater. Träffade min man på ett extrajobb jag hade som telefonförsäljare. Jag är verkligen ingen försäljare så jobbet blev kortvarigt, inte relationen jag fann där dock ❤️ Ja jag planerar absolut att jobba, funderar på att kanske bli doula eller barnmorska, vill jobba med födande kvinnor! Det vore verkligen en dröm! Om bara det blir bättre villkor för barnmorskor så skulle jag nog helst välja det, men som det ser ut nu får det nog bli doula, vill inte bli utbränd!!

• Kul med frågestund!

1. Din man är från Kurdistan va? Vilken del och stad? Min är från Irak och zaxo

Min man är från Turkiet, hans pappa hade flyttat dit och träffade min svärmor där. Men min svärfar är från Erbil från början.

2. Har ni planer på att flytta dit? Hör om många som flyttar ”hem” igen

Till Turkiet pratar vi i perioder om att flytta, just nu vill vi helst bo kvar här, men, vi får se hur det går i valet… kan bli att vi känner att det blir för otryggt att bo här om SD får för mycket makt… isåfall finns planer på hur vi ska bo där. Men, vill helst inte flytta med så många små barn, det blir ifall vi känner att vi mer eller mindre måste…

3. Varför bär du inte slöja längre? Sen en fundering som jag har, har många vänner som är sk ”födda” muslimer som inte bär slöja, medans de flesta som konverterat bär slöja och heltäckande kläder mer ”allvarligt”. Har du någon idé om varför?

Jag slutade bära slöja pga rädsla, rädsla för min och mina barns säkerhet. Tyvärr! Jag vill helst inte spekulera i det, vill inte prata för andra människor.

4. Brukar du bada, alltså i baddräkt/bikini? Eller vad badar du i?

Jag badar! Brukar köpa lite mer täckande baddräkter på Bonprix och har även en burkini som är halvtäckande.

• Som sagt bara min nyfikenhet som undrar

Hej! Jag undrar varför du inte bär slöja längre? Vad tycker din man om det? Vad fick dig att sluta med slöjan?

Jag var för rädd helt enkelt. Det började ske så många överfall mot beslöjade kvinnor att jag knappt pallade gå utanför dörren. Jag vet inte varför den rädslan påverkade mig på det sättet men jag blev totalt panikslagen. Min man tycker att jag är vuxen och kan fatta egna beslut, sen har vi såklart ventilerat tillsammans och han vart ju också rädd så han har sagt i efterhand att han också är mindre rädd nu.

• Vill du att din dotter ska ha slöja sen? Menar absolut inget illa med frågorna. Bara nyfiken

Mina döttrar får fatta det beslutet själva. Jag lägger ingen värdering i varken det ena eller andra. Jag fokuserar på att ge dom kärlek till Allah och islam i hjärtat och när dom är äldre kommer dom få fatta beslut om sitt praktiserande själva. Det som inte kommer från deras hjärtan är ändå inte värt nåt, så dom måste välja själva. Självklart önskar jag dom en stark iman och att dom vill praktisera till fullo ❤️

• Hur gör ni för att försöka ”fostra” barnen hemma? Har ni olika metoder/förhållningssätt beroende på deras personligheter och ålder?

Jag tror på nära och lyhört föräldraskap. Jag har även gått Trygghetscirkeln och praktiserar den efter bästa förmåga. Absolut får vi bemöta alla våra barn olika, beroende på personlighet och ålder. Men genomgående är att vägleda dom med kärlek, respekt, hänsyn men utan att vara rädd för att sätta gränser. Mina barn får nog väldigt mycket frihet på många sätt. Dom får hoppa i soffan, klättra högt i träd, men, när jag sätter en gräns då är det så. Tex, bara godis på lördagar. Bara läsk på eid. Man slåss inte. Inga ”pang pang-lekar”. Mm. Jag är noga med att välja mina strider, jag vill att barnen lär sig att deras känslor spelar roll. Deras åsikter är viktiga för oss och vi försöker att alltid lyssna noga på vad dom har att säga. Samtidigt är det jag som är vuxen och vet bättre så i dom situationer det behövs, bestämmer jag. Men dom får protestera, det lyssnar jag gärna på. Men, det betyder inte att jag ändrar mig. Sen är hänsyn och kärlek till hela skapelsen, djur, natur, andra människor, det är verkligen superviktigt för mig! Att vi värnar om varandra, våran omgivning och allt runtomkring oss. Att när nån ramlar går vi fram och ser efter om dom behöver hjälp, vi är snälla mot alla djuren, även mot myror och vi tar hand om naturen. Såna saker är så viktiga att jag verkligen i alla lägen väljer dom striderna.

• Menar exempelvis tips på hur man kan försöka få barnen att inte göra sådant som man vet kan vara farligt även när de liksom inte lyssnar 🙂

Jag tror mina barn känner, jag vågar låta livrädd när jag är livrädd. Jag låter också tokförbannad när jag är det. Och dom vet, att jag är inte rädd för att (på ett snällt sätt!) komma och bära iväg dom om jag behöver. Jag bär iväg Selma tom om det krävs. Vilket det sällan gör nuförtiden. Men är ett barn på väg ut i gatan, eller knäpper av sig bältet o klättrar ur bilstolen när en kör 120 på motorvägen… då låter mamma som att det är på liv eller död på riktigt. För det är det. Och det brukar faktiskt inte mina barn vilja uppleva mer än en gång. Sen är barn barn, en får tänka att dom har i princip helt outvecklad impulskontroll så vi får vara beredda på att tjata. Och med tålamod sätta samma gräns en miljon gånger innan den sitter av sig själv. Ta som ex att slåss, Selma har nyligen bara tvärt slutat. Gått från att slåss nästan dagligen i flera års tid, till att över en natt bara aldrig slåss. Gränsen har satt sig, samtidigt är all uppfostran värdelös om inte barnen får redskap att göra annorlunda. Vi kan tex vägleda barnen ”du kan gå undan en stund eller komma till mamma och be om hjälp när du blir så arg så du känner att du kommer slåss” eller ibland ”i våran familj får en skrika när en är arg, men vi slåss inte!” Såna saker, verktyg för att göra annorlunda, DET är superviktigt!

• Hej, Vad heter Selma och Elias i mellannamn? Är det också efter släktingar?

Selma heter Selma Leyla, Elias heter Elias Diya och Eva heter Eva Safiyeh ❤️ Selma har mitt mellannamn som mellannamn så hon heter efter mig, Elias heter efter min man som ju heter Diyar. Och för er som kan ha missat det så heter Eva Safiyeh i mellannamn efter min mans mormor som dog i alzheimers nästan exakt samtidigt som vi fick veta att jag var gravid.

• Ska ni åka till Turkiet i sommar?

Planen var att min man skulle åka med sin mamma bara men Selma ville så gärna med så hon följde med. Jag stannade hemma med Eva och Elias den här gången.

• Kommer du bra överens med din mans släkt och kommer han överens med din?

Verkligen superbra kommer vi överens! Finns mkt kärlek där så!

• Favorit turkiska receptet du kan dela med oss?

Alltså jag lagar inte så mkt turkiskt, tyvärr, men mercimek corbasi (linssoppa) är min bästa snabbmat här hemma. Jag älskar också manti men det köper vi färdigt. Och vinbladsdolma! Det är MUMS!

• Assalamu aleykum.

Jag har en fråga angående hur du tänker när du matchar barnen. Har märkt att Elias ofta bär rosa eller ex tröjan ovan i spets( som jag skulle säga är en typisk tjej-tröja). I islam så bör inte män klä sig i typiska kvinnokläder och vice versa. Med det sagt har du rätt till till att göra som du vill med dig själv och med dina barn. Skulle bara vara intressant att höra hur du resonerar kring det.

Wa aleykum salam! Jag har fått denna fråga sååå många gånger och börjar va ganska trött på den. Du har helt rätt i det du skriver, men det du skriver är ju inte applicerbart på denna situation eftersom att Elias är 4 år och ingen vuxen man! Barn är barn, en 4-åring har inte samma skyldigheter i något sammanhang, som en vuxen person har! Elias, och Selma, väljer sina kläder själva och jag låter dom utforska sina egna personliga stilar så gott jag har råd med. Just nu vill både Selma och Elias väldigt gärna matcha med sina syskon då och då, det jag har märkt är att det blir ytterliggare en sammansvetsande faktor i deras relation. Dom känner ännu tydligare att dom är en flock som hör ihop.

• Salam!

Vilka tips har du för att få barnen att anamma lugn och harmoni hemma?

Salam! Haha Jadu, det är en svår fråga att svara på… jag vet inte helt om vi har lugn och harmoni hemma? Haha! Våra barn älskar varandra väldigt mycket och är nära varandra. Dom månar om varandra och hjälper varandra. Så på det sättet är det ju harmoniskt. Och det tror jag att vi har fått till tack vare mycket tid tillsammans. Och att jag låter dom ”va”, lägger mig inte i deras relationer när jag inte måste. Samtidigt har vi ett högljutt och helvilt hem. Barnen far som yrväder PÅ alla möbler, vi pratar högt, vi skriker när vi är arga, vi bråkar och skrattar högt, vi tappar porslin till höger och vänster… men, känslomässigt har vi just nu en bra period! Barnen är tillfreds och lugna efter ett långt sommarlov ihop med varandra och väldigt mkt tid med oss föräldrar. Vi gör väldigt sällan storslagna saker utan vi bara är, försöker att ge barnen så mkt tid som möjligt att bara vara. Strosa i sin egen takt. Samt att jag aldrig serverar dom ”underhållning” utan dom får hitta på alla sina lekar själva. Kommer dom o säger ”jag har trååååkiiiiiiiigt mammaaaaa” så brukar mitt standardsvar låta ungefär ”nämen ok säger du det? Jaaduuu jag har då INGEN aning om hur vi ska lösa det, hur ska vi göra då?” sen brukar det inte ta många sekunder (tar såklart längre tid om dom är ovana att man säger så) innan jordens fantasifontän sätter igång. Och att barnen fantiserar och hittar på och roar sig själva, det är GULD värt.

• Assalamo aleikom,

Jag skulle vilja höra dina bästa Ramadan tips. Framför allt hur man hinner med dyrkan på ett bra sätt när man har småbarn?

Wa aleykum salam!

Jadu det hade jag också behövt höra haha! i år visade det sig vara en nästan omöjlig ekvation, det blev liksom knappt nåt extra alls förutom lite när dom sov. Men mina barn sover ju inte sådär strålande, nån av dom. Så även den tiden är mycket begränsad. Men insaAllah blir det lättare tänker jag när barnen blir äldre..? Då är det kanske iaf inte nån på min höft 24/7? Dhikr och sunnahböner när ens man är hemma eller barnen sover. Nu hann ju ramadan vara innan jag hann svara men det är ju ramadan om ett år igen insaAllah!

• Hej! 🙂

Vad tråkiga frågor du får av vissa…som är bokstavstroende.

Här är mina frågor 🙂

1) Vad är ditt drömresemål?

Omg måste jag välja ett?! Jag tar några stycken haha! Kapadokia i Turkiet, Island, Dubai, Fiji, Hawaii, Gotland…

2) Vill ni ha husdjur i eran familj?

Ja! Vi vill ha katt/er och kanin så fort vi insaAllah har hus! Just nu bor vi för trångt plus att min man ej tål hö så kan inte ha en kanin inomhus. Men en altanboende kanin och ett par katter!

3) Skulle du kunna tänka dig att få tvillingar?

Åh, jag önskade verkligen tvillingar när jag skulle bli gravid första gången. Nu känner jag mest, snälla Allah låt mig få ett barn åt gången haha!

• Vad är dina bäst tips till någon som vill lära sig mer om islam och som funderar på att konvertera?

Åh det är svårt för alla tar till sig kunskap på olika vis. Jag föredrar att lyssna på lektioner, och sen lyssna på samma lektion många gånger för att hinna uppfatta allt. Många föredrar att läsa. Viktigt är dock att försöka hitta så trovärdiga källor som möjligt, eftersom alla eg får publicera vad som helst på nätet så finns det mycket osanningar därute. Att söka kontakt med en syster som kan stötta dig personligen är också fantastiskt. Systrarna som stöttade mig när jag konverterade har för alltid en mycket särskild plats i mitt hjärta och i min du’a.

• Vad gör du med alla fina foto du tar? (Förutom att lägga in dem här på bloggen) Framkallar du, förstorar, ramar in? Gör du fotoalbum till barnen?

Tack! Jag har en fotovägg här hemma och lite random foton här och var. Sen är planen att det ska bli fotoböcker. Det har dock inte blivit av än pga tids och energibrist haha, men some day insaAllah haha. Kanske när barnen flyttar hemifrån..?

• Fin blogg du har

Hur är det att vara trebarnsmamma? Jag har två barn och är mycket själv med dem eftersom maken jobbar mycket. Vi vill gärna ha fler barn men jag är rädd att inte räcka till. Hur får du ihop vardagen?

Tack! Åh ärligt talat minns jag knappt hur det var att ha 2 barn ”bara” haha. Såhär tänker jag, man klarar det man behöver klara. Jag trodde aldrig jag skulle få ihop det så bra som jag faktiskt gör. Min man är också borta en hel del och jag blir som en väloljad maskin haha. Saker görs på löpande band. När jag ska natta alla 3 tar jag med pyjamasar och blöjor och raddar upp tandborstar och släpper inte ut nån ut badrummet innan vi är klara. Ska jag klippa naglar så klipper jag på alla 3 en efter en. När jag ska klä dom på morgonen lägger jag 3 högar på soffbordet och så kör vi klädrace med Bolibompa. Det är såklart väldigt mycket logistik, MEN, mindre logistik hade betytt ingen Eva och det hade varit fruktansvärt! Hon är en ljuvlig gåva precis som sina syskon. Ibland känns det som att nu sprängs min hjärna, på riktigt, det kommer se ut som att jag blivit skjuten i skallen. Men, det är ändå värt det! Att ha en trio är helt fantastiskt! Att se deras kärlek till varandra är obetalbart och värt allt allt allt en miljon gånger om. Sen får barnen lära sig vänta på sin tur, och vi hjälps åt mycket. Dom är ju ganska stora mina stora så dom kan hålla Eva om jag ska kissa, dom hjälper ibland med dukning osv masaAllah.

• Undrar också som en ovan nämnde a gående kläder,varför du väljer att klä din pojke i tjej kläder?

Jag undrar varför du har taskig attityd… men som svar på frågan. Jag klär mina BARN i BARNKLÄDER!!!!

• Hej!

Hur blev du intresserad av islam?

Hej! Första fröet av intresse föddes när jag reste med min man (då pojkvän) till Turkiet för första gången och dessa människor som är hans familj… dom är fantastiska! Så mycket kärlek och så glada… dom väckte mitt intresse för islam bara genom att vara sig själva, må Allah bevara dom ❤️

• Vilken kamera fotar du med (otroligt fina bilder :D)

Åh tack!! Fotar med 2 olika kameror, porträtt fotar jag med en gammal systemkamera, Canon 1100d tror jag den heter. Den var ”the shit” bland alla mammakompisar när Selma var nyfödd haha! Och till den har jag ett 35mm objektiv som är perfekt för porträtt. Men jag börjar känna att systemkameran behöver bytas ut mot en yngre modell. Sen har jag en kompaktis också. En Sony CyberShot DSC-RX100 och den är jag mycket nöjd med! Lättrepad skärm men tar grymma bilder och är lätt att använda. Och liten i formatet så den är lätt att bära med sig.

• Drömresa?

Ja det vore just nu att upptäcka Island med mina barn och min man… samt att sväva i en luftballong över Kapadokias soluppgång…

Men oftast fantiserar jag om att få bryta benet och ligga på sjukhus och sova i 2 veckor, det är kanske den mest återkommande drömmen just nu? mvh// inte sovit på 7 år haha!

Stort tack för alla frågor fina ni! Förlåt att svaren dröjde men, livet ni vet… någon som har önskeinlägg? Något ni vill att jag tar upp?

2 reaktioner till “Svaren ❤️”

  1. Intressant att läsa svaren även om jag inte ställde någon fråga. Tycker du är en sån fin människa. Önskar dig och din familj allt gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *