Tolkningsföreträde

Vi måste prata om en sak hörrni, det här med tolkningsföreträde. Nytt ord för någon? Kanske. Ska jag beskriva det kort är det vem som har rätt att tolka i just den frågan som det handlar om vid just det tillfället. Kvinnofrågor tex, min man har noll tolkningsföreträde, jag har hela tolkningsföreträdet. Hur det är att leva som muslim, muslimer har tolkningsföreträdet, inga icke-muslimer har den rätten. Nu vart det en väldigt storm pga att jag inte fastar pga att jag är gravid.

Faktum är, gravida kvinnor är ursäktade från fastan. Likaså ammande, och det gäller hela amningsperioden. Faktum är dessutom att ingen kvinna, oavsett hur många barn hon fött, är expert på alla andra gravidas kroppar och behov! Det är helt orimligt ”jag har fött si och så många barn så jag vet minnsann hur det ligger till” Nej! Du vet hur det låg till för dig när DU väntade barn och ev ammade. Är du lyckligt lottad så har du riktigt 110% uppriktiga vänner och fått ta del av deras upplevelser och sanningar. Men om man inte har ett öppet sinne, är öppen för att alla är olika, alla upplever saker och ting olika, alla har olika ämnesomsättning. 

Min man fastar och när jag och han ska äta ihop vid iftar så åt jag senast när barnen åt middag, då brukar jag ta nåt lätt, ett lite matigare mellanmål eller bara en liten portion mat. Dessförinnan har jag ätit rejäl frukost och lunch och 2-3 mellanmål. Druckit 2 liter vatten. Och jag svär, jag nästan ramlar ner vid bordet, så hungrig så jag håller på att kräkas. Medans min man som inte ätit på 20 timmar nog lätt hade kunnat vara utan ett par timmar till eg. Förstår ni hur vanligt det är att gravida kvinnor mår rejält dåligt av att äta med för långa uppehåll när man är gravid eller ammar…. det är inte ok att skuldbelägga systrar för att dom gör annorlunda val än du gör, detta är dessutom till 100% tillåtet inom islam. 

Nu är jag lite upprörd men jag kan inte förstå hur man kan vilja spendera sin ramadan med att döma, förminska och skuldbelägga systrar?!?! Det känns helt orimligt för mig. Jag utgår från att ni har goda avsikter, det gör jag verkligen, men vi måste alltid tänka på hur vi uttrycker oss. Ställ alltid frågor före du kastar fördömande antaganden i ansiktet på en annan människa! 

För alla som har nåt emot att jag visar upp så lite av mitt islam på bloggen så är det fritt fram att följa en annan blogg istället. Min iman är min och jag skyddar den genom att inte visa upp särskilt mycket sånt, jag ber, jag pratar jättemycket religion med barnen, lyssnar på lektioner när jag gör sysslor osv osv. Men min iman är inte någon annans rätt. Jag har rätt att dyrka i hemlighet, precis som alla andra. Min dyrkan är inte för er, självklart vill jag dela med mig av en del men tiden räcker helt enkelt inte till alla inlägg jag vill skriva, många inlägg om alla möjliga olika ämnen som inte publiceras pga tidsbrist. Och det känner jag är helt ok. 

Sköt om er fina läsare, salam aleykum ❤️

7 reaktioner till “Tolkningsföreträde”

 1. Hej!
  Jag vill bara tillägga att när man äter frukost så blir man hungrig vid lunch och sen blir man hungrig och vill äta igen o.s.v. Detta är vetenskapligt bevisad men om man fastar och inte äter frukost då blir man inte lika hungrig vid lunch och till slut känner man inte hunger lika mycket och med dagar blir man van. I ilsam så ska man alltid prova första dagen och inte bara säga att de inte går man ska prova och fasta en dag gick de bra så går det. Du kan inte äta frukost och sen tänka men nu har de gått tre timmar och jag känner mig dålig hur skulle jag klara mig att fasta. Så ska man inte göra för att äter du frukost så är kroppen förbred för att äta mer. Men när man fastar så subbhan Allah så vet kroppen det. Alltså jag säger inte att när du inte fastar gör du fel Nej! Jag menar när du inte har provat en dag kan du inte döma din kropp. Tro mig Allah subbhaneh gav oss dessa kroppar och de klarar mer än vad vi tror subbhan Allah man ska ha Iman till Allah att Allah ger oss sabbr. Till Sist vill jag säga barrak Allah fikki du är en fantastisk mamma.

  1. Jag förstår att du inte menar något illa, men hon säger ju att hon känner sin kropp och med det är det väl underförstått att hon har lärt sig av tidigare erfarenheter?
   Jag är inte religiös överhuvudtaget och kan inte yttra mig om vad som är rätt eller fel inom islam, men hon ber ju om att inte få pekpinnar och kommentarer om att hon gör ”fel” och då tycker jag att man ska respektera det.

  2. Jag förstår hur du menar syster och generellt så gäller beskrivningen som du framställer för en frisk person i ett normalt hälsotillstånd.
   Jag vet inte om du själv upplevt graviditet/amning eller andra tillstånd som påverkar kroppen fysiskt, men det Terese beskriver i inlägget är ingen vanlig hungerkänsla. Jag kan relatera till likande händelser som jag upplevt och det är svåra påfrestningar för kroppen som inte friska personer i vanliga tillstånd behöver hantera, och som dessutom påverkar varje individ olika i olika situationer genom livet.

   Jag är själv gravid för fjärde gången och fastar under Ramadan, jag tar en dag i taget såsom du beskriver och det har fungerat toppen bra. Men det är för att jag känt av att jag är i det tillståndet att kroppen klarar av det. Förra året fastade jag inte för att jag ammade (i slutet av amningsperioden dessutom) och min kropp då verkligen INTE klarade av det. Visst hade jag kunnat ha avsikt att fasta varje dag och bryta den varje dag… men om jag redan vet om att det är ”så pass illa” att jag märker att min kropp tar stryk – varför ska jag inte ta emot den underlättningen som Allaah har gett oss?
   Under min första graviditet lyckades jag inte heller fasta under Ramadan, tvärt emot när jag ammade mitt andra barn (i början av amningsperioden) vilket det då faktiskt gick ganska bra med fastan även om jag behövde bryta vissa dagar men långt ifrån alla.
   Vad jag försöker säga att bara för min del har det varit helt olika vilket hälsotillstånd jag befunnit mig i, och jag har klart märkt av skillnaderna. Vad ska jag då säga om andra individer?

 2. Sjukt bra inlägg!!!
  Trist att folk inte kan sköta sig själva och ”skita” i andra… när det kommer till tro är det något personligt och inget som någon annan här på jorden har med att göra!

  Kramar till dig!

 3. Fina Terese! Jag önskar er en underbar tid under Ramadan och må Allaah acceptera våra goda handlingar från oss.

  Det var bra att skriva om tolkningsföreträde. Det är så otroligt tråkigt att folk glömmer bort att vi faktiskt inte ska blanda oss i andras situationer om hen inte specifikt bett om råd.

  Sedan tycker jag också att det är så tråkigt att det verkar vara så många som utgår från att gravida/ammande kvinnor inte fastar för att det är ”jobbigt”. Varför ha utgångspunkten att fastan är jobbig? Visst avstår vi från mat och dryck under flera timmar, men vi äter och dricker också ofta extra gott, får en underbar gemenskap och generellt så är Ramadan en fantastisk månad! Och det är väl alldeles underbart då att kunna fasta, själv älskar jag det för det ger så mycket mer till månanden <3 känns konstigt att anta då att folk som inte fastar gör det pga slarv eller dålig avsikt eller att de inte kan motstå sina begär – istället för att bara anta att de har hälsorelaterade avsikter.

 4. Jag håller med dig till 100 % alla är vi olika och har olika kroppar och olika graviditeter. Bara för att jag som individ kan fasta när de är gravid och ammade innebär det inte att andra kan det, därav finns fatwan att gravida och ammande inte behöver fasta. Däremot talade jag med en skeik när ammade min 2,5 åriga son och han sa i ditt fall är fastan obligatorisk för dig då din son är äldre än 2 år och äter vanlig kost och det skadar inte hans hälsa om du fastar( min son ammade inte så mycket under dagen, utan mest på natten). Han talade om för mig att fatwan finns att bryta sin fasta men att man ska göra det med ytters försiktig och om man verkligen är orolig för sitt barns hälsa eller sin egna hälsa och han sa att i mitt fall borde jag försöka fasta och se hur det går, wa allahu alem.

  ramandan mubarek på dig förresten 🙂 Och delade bara med mig av mina erfarenheter det innebär inte att de kan appliceras på någon annan 🙂

 5. Stå på dig Terese! Dina rättigheter och din islam.
  Mina egna ”besser-wisser” fasoner och tävlingsinstinkt gav mig absolut ingenting i slutändan.
  Jag älskade att gå in på ”systrars” bloggar och visa upp mina kunskaper, bara för att känna mig duktig en gång.
  Vet du var min islam finns idag? I soptunnan. Jag orkade inte med längre. Orkade inte med mig själv och inte alla de andra som var exakt likadana.
  Nasiha ger man privat. Och i ditt fall behövs ingen nasiha. Du är den du är. Och du är bra.
  Fantastiskt fin familj btw!
  Mvh Vilda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *